Kiki Liem en Jacob Bos gastexposanten op 15 en 16 september

Geplaatst in: Nieuws 2018

Voor zaterdag 15 en zondag 16 september heeft OAD de kunstenaars Kiki Liem (hout) en Jacob Bos (glas) als gastexposanten uitgenodigd.

Kunstenaar Jacob Bos is woonachtig in Hoogeveen en woont al bijna 50 jaar in Drenthe. Thema’s als mens en maatschappij, religie en spiritualiteit, natuur zijn van invloed op zijn werk. Tijdens OAD zullen er zeker een aantal vogelsculpturen neerstrijken maar welke dat zijn is afhankelijk van de vluchtroutes. De beelden van Bos zijn opgebouwd uit minuscule bouwdeeltjes, glasstroken, stukjes, soms nog kleiner dan een vierkante centimeter. Door lassen aan te brengen met een speciale UV-lijm vormen ze één geheel. Deze techniek is in basis heel eenvoudig, maar de uitwerking vereist extra inspanning. Sleutelwoord binnen zijn vormentaal is ‘beweging’. Bos werkt met Floatglas als basis voor al zijn glassculpturen in combinatie met Spectrum glas. Verder werkt hij onder meer met penseel en olieverf.

Beweging als sleutelwoord
Jacob Bos is autodidact. “De eigenheid van mijn werk is groot, dat komt naar mijn mening door de autodidactische ontwikkeling. Ook de niche van mijn werkveld draagt daaraan bij. Als ik mijn werk omschrijf, dan komt beweging als een sleutelwoord bij mij op. De impressionistische kunstschilder Claude Monet is een lichtend voorbeeld. Hoewel onmogelijk te vertalen omdat mijn werk geen snelle impressie van de werkelijkheid is, wil ik die suggestie wel wekken in mijn sculpturen. Het spel van licht op glas fascineert mij en is denk ik te vergelijken met de spiegelingen van water in de schilderijen van Monet."

Stukje bewustwording creëren
Welk verhaal wil Bos met zijn kunst vertellen? “Met een kritische blik aanschouw ik de wereld en op een of andere manier uit ik dat in mijn beeldtaal. Een voorbeeld daarvan zijn mijn recente sculpturen van vogels. Ik ben veel te vinden in de natuur, maak lange wandeltochten en heb daarbij ontmoetingen. Zo ook een aantal jaren geleden met Kraanvogels op het Dwingelderveld. Een vogel die al meer dan 400 jaar volledig was verdwenen en nu terug is. Onlangs spotte Bos nog vier kraanvogels nabij Eursinge in een weiland. Dat maakt mij gelukkig een mens! Een minder fraai verhaal is dat van de Grutto. Deze zag ik nog niet zo lang geleden in Groningen en volgens een recent artikel zal deze vogel in 30 jaar totaal zijn verdwenen. Ik hoop door mijn werk dat de waardering voor de leefomgeving groeit en ik een kleine bijdrage kan leveren in bewustwording." We moeten zuinig zijn op wat ons is gegeven vindt Bos. Hij hoopt dat het werk voor zich spreekt. De esthetische waarde vindt Bos belangrijk maar belangrijker is het verhaal dat ten grondslag ligt aan het werk. “Waardeer het mooie maar sta ook even stil bij de ernst van de zaak", aldus Bos.

Verlangen vorm geven
Kunstenaar Kiki Liem maakt voornamelijk werk van hout. Van kookpot tot kunstvorm. De vele toepassingen vindt ze heel fascinerend. Het materiaal heeft Liem altijd geboeid. “Een pan en een stoel had ik al, een toevallige ontmoeting met een houtdraaier opende voor mij een wereld waarin ik mijn verlangen vorm kan geven. Van hem leerde ik de techniek van het draaien en de afwerking. De prachtige lijnen en kleuren, de warme uitstraling nodigen mij uit tot aanraken en bewerken. En steeds weer de verrassing wat er te voorschijn komt na het wegdraaien van schors en bast.” Tijdens het OAD-weekend showt Kiki diverse schalen van verschillend formaat; waaronder ludieke creaties. Liem wil vooral het materiaal hout laten spreken in haar werk. Haar signatuur is te omschrijven als speels, met een verfijnde afwerking en oog voor detail. Liem wil de schoonheid, die in het hout verborgen ligt, laten zien. Ze hoopt dat de bezoeker op een andere manier leert kijken naar ogenschijnlijk ‘gewoon hout uit de tuin’.