Marieke Keuken is gastexposante OAD op 15 en 16 juli

Geplaatst in: Nieuws 2017

Steendruk (lithografie)

Marieke is in 1991 afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten, Minerva in Groningen. Met als specifieke richting grafiek en schilderen. Steendruk (lithografie) is de techniek die haar hart heeft veroverd. Haar lithowerkplaats bevindt zich in ‘De Biotoop’, het voormalig Biologisch Centrum in Haren (naast de Hortus). Haar werk bestaat momenteel vooral uit planten en portretten; ouder werk is voornamelijk abstract (meerkleuren-litho’s). Marieke geeft diverse workshops en cursussen.

Aandacht voor detail en liefde voor natuur

Marieke exposeert in de St. Nicolaaskerk steendrukken van abstract werk, portretten en planten. Ze omschrijft haar werk als abstract en het ontstaat intuïtief. Je zou het kunnen zien als innerlijke landschappen. De steendrukken van planten lijken op een bladzijde uit een oude flora. De portretten zijn vrij realistisch. Lithoportretten van kinderen en volwassenen maakt ze in opdracht. Ze werkt voornamelijk met steendruk/lithografie.

Laag voor laag, kleur voor kleur. De traagheid van werken van dit oude ambacht vindt ze aantrekkelijk. Een soort slow-art.
Haar signatuur zit ‘m in de aandacht voor detail en liefde voor de natuur. “Steendruk heeft een eigen karakter, de lijnvoering heeft iets zachts, fluweligs.” Marieke wil de bezoekers meegeven dat het belangrijk is om aandacht te hebben voor kleine dingen. “In deze jachtige tijd is het mooi om oog te hebben voor oude bewerkelijke ambachten.”