Arie Goedhart afsluitend gastexposant OAD

Geplaatst in: Geen categorie, Nieuws 2019

Arie Goedhart

 

 

Arie Goedhart uit Hoogeveen, sluit de rij als gastexposant tijdens laatste weekend Open Ateliers Dwingeloo op zaterdag 19 en zondag 20 oktober.

Pentekeningen van het mooie Drentsche Landschap
In zijn vorige woonplaats Delft was Goedhart bevriend met Beeldend kunstenaar Henk Molenaar. Hij maakte mooie pentekeningen en olie-schilderijen. Henk vertelde dat bomen tekenen moeilijk is. “Dat was voor mij rede, juist bomen te tekenen en doe dat nog steeds met veel plezier.” Tijdens het laatste Open Atelier Weekend kun je pentekeningen van het mooie Drentse Landschap bewonderen. De bossen, de beekdalen vanaf de Reest tot aan de Drentsche Aa. Goedhart omschrijft zijn werk als gedetailleerd, de sfeer van het moment vangend, spanning oproepend die het landschap in zich heeft. Arie probeert tijdens het werken het licht en de schaduw, de wisselende seizoenen en het verschil van licht op elk moment van de dag, te vangen. De kunstenaar werkt onder meer met 400 grams roomkleurig papier en hij gebruikt inkt op acryl basis. Goedhart werkt niet met zwart, want dat komt te hard over. Wel gebruikt hij de kroontjes pen - die je wellicht van vroeger kent - de inktlap of een rietpen.

De natuur als onuitputtelijke bron van inspiratie
Goedhart werkt naar verhouding meer met verf dan met inkt. Verder maakt hij op vrij groot formaat pentekeningen. De uitwerking van de tekeningen zijn zeer gedetailleerd en zeer arbeidsintensief. "Als men mijn werk eenmaal gezien heeft, herkent men mijn werk vrijwel direct vanwege zijn duidelijke eigenheid. Arie tekent graag. Het onderwerp wat hem het meest boeit is de natuur. "Een onuitputtelijke bron van inspiratie voor mij. Als dat overkomt op de kijker is dat genoeg."

Op de vraag welke boodschap de kunstenaar aan de bezoekers wil meegeven zegt hij: "Ik laat zien wat ik maak en iedereen mag eruit halen wat hij of zij eruit haalt. Ik teken wat mij boeit en inspireert en als het publiek of de bezoeker dat met mij deelt, is dat mooi." Goedhart hoopt dat bezoekers naar huis gaan met het gevoel dat ze hebben kunnen meegenieten van het mooie en vooral boeiende Drentsche Landschap. En dat ze hebben genoten van een stukje tekenkunst: want dat is duidelijk een autonome kunst naast schilderkunst, aldus Goedhart.