Gastexposant Jan Slot op 18 en 19 augustus

Geplaatst in: Nieuws 2018

 

 

 

 

 

 

 

 

In augustus is het werk van kunstenaar Jan Slot te bekijken in de St. Nicolaaskerk in Dwingeloo. Er zullen ongeveer een stuk of twaalf beelden van Slot te zien zijn, bestaande uit brons, keramiek en steen in een magisch realistische stijl. Slot: ‘In brons en keramiek werk ik graag met platte vlakken die ik draai en verdraai zodat er aan alle kanten een mooi en interessant beeld ontstaat.’ Kunstenaar Jan Slot werd geboren in de Oosterstreek, een dorpje aan de zuidgrens van Friesland en woont daar nog steeds. Hoewel zijn creatieve inspiratie altijd aanwezig is geweest, heeft Slot zich pas na zijn vijftigste toegelegd op het tekenen en het leren van verschillende beeldhouwtechnieken. Zowel in brons, steen en later ook keramiek. Daarvoor volgde Jan Slot cursussen, workshops en lessen van verschillende docenten. Ook in het bronsgieten.


Kijk op kunst zelf ontwikkelen

'Techniek en vaardigheid kun je leren, kijk op kunst moet je zelf ontwikkelen', zegt Slot. “Zo heb ik de kunstwereld stukje bij beetje naar mij toegehaald. Bij het beeldhouwen in steen is het belangrijk om thuis te raken in de verschillende steensoorten, zowel wat hardheid en wat het karakter van de steen betreft. Met hamer en beitel voel je ook echt wat je doet, om zo de vormgeving van de beeldhouwer en het karakter van de steen samen zo goed mogelijk te laten verlopen.”


Vormgeving zowel figuratief als abstract

De vormgeving is zowel figuratief als abstract, of een mengeling van beide waarbij ik me meestal laat lijden door de menselijke figuur (vaak vrouwelijk) in dagelijkse thema’s en/of gemoedstoestanden uit het leven, aldus Slot. Verder boetseert hij graag in was voor de bronsfiguren en in klei voor het keramiekwerk. “Hierbij werk ik graag vanuit een plat vlak wat ik draai, vorm en verdraai en er beweging in aanbreng zodat er aan alle kanten een interessant beeld ontstaat. Wat niet wil zeggen dat ik me al vast leg op één stijl, vormgeving, werkwijze of materiaalkeuze.”


Artistieke gevangenis

Slot heeft zich ten doel gesteld om zich op een zo breed mogelijk vlak te blijven ontwikkelen. “Beperking hier in wat voor vorm dan ook voelt voor mij als een artistieke gevangenis.” Inmiddels heeft Jan Slot succesvol deelgenomen aan diverse exposities, op verschillende plaatsen in het land. Het gevoel dat Slot de bezoeker graag mee wil geven is dat kunst ook mooi en toegankelijk mag zijn. “Kunst in steen begint daar waar de steen ophoud alleen maar steen te zijn.”