Gastexposanten 2017

 

Tiffany
Tijdens zijn werkzame leven kwam Ory in aanraking met 'Tiffany' technieken. Ory was na zijn verlof op zoek naar een ruimere woning met veel hobbyruimte. Dit vonden ze niet in Noord-Holland, vandaar de verhuizing naar Drenthe.
In die tijd heeft Joop zijn hobby “werken met glas” definitief opgepakt en is hij verder gegaan met Tiffany objecten.

Glas in lood
Ook wilde Joop graag werken met Glas in lood. “Glas in lood vergt een andere techiek. Het is een benaming voor een (venster)raam bestaande uit stukken glas gevat in H-vormige loodlijsten, die op de punten waar zij elkaar kruisen aan elkaar worden gesoldeerd. Om deze techniek onder de knie te krijgen volgde Ory een opleiding in Groningen. Dat verliep zo vlot dat hij enthousiast diverse vervolgcursussen volgde, en zo alle kneepjes van het vak “Glas in lood” leerde kennen.

Gekleurd glas verwerkt in ramen van kerken, in schilderijen of in huis verveelt nooit. Bovendien geeft het altijd een prachtige sfeer, vertelt Ory. “In ons huis staan of hangen veel glasobjecten Wij genieten van al die kleuren en schakeringen, vooral bij zonnig weer. Hier krijg je nooit genoeg van.” Joop en zijn vrouw hopen dat de bezoekers net zo zullen genieten van zijn glaskunst.

 

Schetsboeken vol
"Bij mij is tekenen nauwelijks weg te denken. Als kind tekende ik al veel, schetsboeken vol. Ook fotografie werd een hobby. Ik ging naar de fotografie opleiding in Zwolle en heb die goed afgerond in 2012. Tegelijkertijd is het tekenen steeds aanwezig gebleven. Die beide technieken ben ik gaan combineren. In 2013 ging ik naar Academie Minerva. Recentelijk in 2017 heb ik die opleiding met succes afgerond als illustrator. Nu wil ik me profileren als fotograaf en als illustrator.


Pen tekeningen op papier, dat zijn het
Ik gebruik balpennen, goedkope BIC pennen als tekenmateriaal. Die bevallen me goed, ik kan het grijs en zwart goed aanbrengen. Voor het conserveren van het materiaal digitaliseer ik het soms en zo kan het ook in toegepaste vorm gebruikt of afgedrukt worden.

Het werk is herkenbaar aan de tekenstijl die ik hanteer in samenwerking met de techniek die ik gebruik. Deze stijl is geen bewuste keuze maar een vloeiende ontwikkeling waarbij ik dit nu als de beste manier beschouw om mijn ideeën tot uiting te brengen.

Het doel is om met mijn werken mensen aan het kijken, denken of speculeren te zetten.
Stap in een wereld waarbij groteske voorwerpen tot in kleine detailleringen uitgetekend worden.

Het te bezichtigen werk is Supertanker City.
De olie voorraad raakt langzaam op en de grote olie tankers worden een voor een gesloopt op stranden in verre landen onder niet zulke goede omstandigheden.
Hoe kun je iets als de olietanker “vaak gezien als de viezerik van de oceaan” een tweede leven gunnen met een nieuwe functie.

Want wat er al is hoeft niet opnieuw gemaakt te worden!"

Monique Wolters gastexposante bij OAD op 19 en 20 augustus

Gebruik van mixed media

Monique was tot 25 jaar geleden zeer geïnteresseerd in kunst maar dan enkel beschouwend. Op enig moment is zij een opleiding kunstgeschiedenis gaan volgen bij Artibus. Op datzelfde ogenblik heeft zij de schilderskwast ter hand genomen. Zo is het allemaal begonnen. De ontwikkeling van Monique heeft een heldere lijn. In eerste instantie was het realistisch werk wat ze maakte, later werd het steeds meer abstract. De laatste jaren gebruikt Monique in haar schilderijen mixed media waarbij ze allerhande materialen in haar doeken verwerkt. Daar zit ook afval bij, “als statement tegen de onvoorstelbare afvalberg die we als mensheid produceren.” Monique begint haar werk met de kleurkeuze waarna het schilderij zich ontwikkelt. In de werken speelt het licht een hoofdrol waardoor er veel diepte in ontstaat.

Fotografie: natuur en speling van licht staat centraal

Sinds een jaar houdt Monique zich bezig met fotografie. Ze componeert stillevens waarbij de natuur en de speling van het licht centraal staat. Deze composities worden op bijzondere wijze gefotografeerd en op allerlei manieren afgedrukt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan afdrukken op acryl en dibond/aluminium. De compositie en belichting geven een vervreemdend effect en een eigenheid die al haar werken kenmerken.

 

Marieke Keuken is gastexposant bij OAD op 15 en 16 juli

 
Maak in juli kennis met het werk van kunstenares Marieke Keuken (1965).

 

 

 

Steendruk (lithografie)

Marieke is in 1991 afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Kunsten, Minerva in Groningen. Met als specifieke richting grafiek en schilderen. Steendruk (lithografie) is de techniek die haar hart heeft veroverd. Haar lithowerkplaats bevindt zich in ‘De Biotoop’, het voormalig Biologisch Centrum in Haren (naast de Hortus). Haar werk bestaat momenteel vooral uit planten en portretten; ouder werk is voornamelijk abstract (meerkleuren-litho’s). Marieke geeft diverse workshops en cursussen.

 

Aandacht voor detail en liefde voor natuur

Marieke exposeert in de St. Nicolaaskerk steendrukken van abstract werk, portretten en planten. Ze omschrijft haar werk als abstract en het ontstaat intuïtief. Je zou het kunnen zien als innerlijke landschappen. De steendrukken van planten lijken op een bladzijde uit een oude flora. De portretten zijn vrij realistisch. Lithoportretten van kinderen en volwassenen maakt ze in opdracht. Ze werkt voornamelijk met steendruk/lithografie.

 

Laag voor laag, kleur voor kleur. De traagheid van werken van dit oude ambacht vindt ze aantrekkelijk. Een soort slow-art.
Haar signatuur zit ‘m in de aandacht voor detail en liefde voor de natuur. “Steendruk heeft een eigen karakter, de lijnvoering heeft iets zachts, fluweligs.” Marieke wil de bezoekers meegeven dat het belangrijk is om aandacht te hebben voor kleine dingen. “In deze jachtige tijd is het mooi om oog te hebben voor oude bewerkelijke ambachten.”

 

Karel Teune eerste gastexposant in 2017

Mix aan materialen

In de St. Nicolaaskerk exposeert Karel een aantal schilderijen en een kleine opstelling van beelden. Teune kiest voor een mix van creatieve vormen. Hij maakt niet alleen schilderijen maar ook tekeningen, en foto’s. Voor Karel is het creatieve proces heel breed, hij sluit geen enkel materiaal uit: “Ieder materiaal heeft zijn eigen beeld- en zeggingskracht dus ik pak wat ik nodig heb om uit te beelden wat ik wil uitdrukken.” In zijn werkt gebruik hij onder meer papier, ijzer, glas, lijm en klei.

 

Expressie tonen met lef en voldoening

Teune ziet zijn werk meer als een proces dan als een doel of een product. “Het is een ontdekkingstocht die begint met een ervaring of een inspiratie. Ik begin meestal ergens aan zonder vooropgesteld doel of ontwerp en ontdek gaandeweg wat er ontstaat en gebeurt. Een werk is pas ‘klaar’ of ‘af’ als ik een balans ervaar van ‘zo is het goed’ of ‘zo is het genoeg’. Soms gaat het eindresultaat dan rechtstreeks de vuilnisbak in omdat het niets is geworden maar vooral even een noodzakelijke activiteit was.” Op de vraag wat zijn signatuur is, zegt Teune: Het is ‘de kunst’ om expressie met lef en voldoening te tonen. Waarbij Karel het als een uitdaging ziet om dingen te maken die vanuit autonomie gevormd worden. “Daarmee laat je ieder ander doel én oordeel los.”

 

Gevoelswereld van bezoekers prikkelen

Karel hoopt dat de toeschouwer zelf, al kijkend iets beleeft, en in staat is zijn eigen belevenis toe te voegen aan het kunstwerk. Dat je als kunstenaar de gevoelswereld van de bezoekers kunt prikkelen. Want hoe mooi is het als de kunstkijker uiteindelijk de kerk verlaat met een gevoel van: ‘Dat ene ding, van hoe heet hij ook alweer…, dat vond ik wel wat, dat raakte me eigenlijk wel…’
 

Gastexposanten in 2016

Henriette Kuiper gastexposante op 17 en 18 september

Henriette, die onlangs in Dwingeloo is komen wonen, laat haar kunst zien bij de overzichtsexpositie in de kerk.

Henriette (1952) laat de bezoekers tekeningen, etsen, beelden en schilderijen zien. Zolang ze zich kan herinneren tekent ze al. Zowel in haar atelier als in de natuur doet ze haar inspiratie op en is ze bezig om daar vorm aan te geven. Elke vakantie gaan er schetsboeken mee. Ze schildert vaak landschappen en stillevens.

Het grafisch werk past goed bij haar tekeningen. Ze maakt fijne etsen, kleurige houtsneden en litho’s in zwart-wit, Sumi-e, het Japans penseelschilderen op rijstpapier, is een andere geliefde techniek, waarin ze al 15 jaar workshops volgt.

Aan de Klassieke Academie, een opleiding in Groningen die zich concentreert op de beoefening van aloude vaardigheden en technieken op het terrein van beeldende kunst., heeft zij schilderen en grafiek gestudeerd.

Na jaren van modelboetseren in klei en was zijn er veel beelden van mensfiguren en vogels ontstaan.

Ruimtelijk werken vindt zij ook heerlijk om te doen.

In Dwingeloo geniet ze volop van de mooie weggetjes en prachtige bomen.

Voor meer info: www.kunstcollectiefdewaaier.nl

 

Gastexposanten in 2015

Lia Pluim verrast als laatste gastexposante van het kalenderjaar

december 2015

 

Lees meer

 

Brecht de Bruin is OAD’s hekkensluiter

oktober 2015

 
Lees meer

CHARLES LAGENDIJK, gastexposant Open Ateliers Dwingeloo

september 2015

 
Lees meer


JANNY SMIT, veelzijdig beeldend kunstenaar gastexposant

augustus 2015

 
Lees meer