Karel Teune eerste gastexposant in 2017

Geplaatst in: Nieuws 2017

Gevoelswereld van bezoekers prikkelen

Karel hoopt dat de toeschouwer zelf, al kijkend iets beleeft, en in staat is zijn eigen belevenis toe te voegen aan het kunstwerk. Dat je als kunstenaar de gevoelswereld van de bezoekers kunt prikkelen. Want hoe mooi is het als de kunstkijker uiteindelijk de kerk verlaat met een gevoel van: ‘Dat ene ding, van hoe heet hij ook alweer…, dat vond ik wel wat, dat raakte me eigenlijk wel…’

Mix aan materialen

In de St. Nicolaaskerk exposeert Karel een aantal schilderijen en een kleine opstelling van beelden. Teune kiest voor een mix van creatieve vormen. Hij maakt niet alleen schilderijen maar ook tekeningen, en foto’s. Voor Karel is het creatieve proces heel breed, hij sluit geen enkel materiaal uit: “Ieder materiaal heeft zijn eigen beeld- en zeggingskracht dus ik pak wat ik nodig heb om uit te beelden wat ik wil uitdrukken.” In zijn werkt gebruik hij onder meer papier, ijzer, glas, lijm en klei.

 

Expressie tonen met lef en voldoening

Teune ziet zijn werk meer als een proces dan als een doel of een product. “Het is een ontdekkingstocht die begint met een ervaring of een inspiratie. Ik begin meestal ergens aan zonder vooropgesteld doel of ontwerp en ontdek gaandeweg wat er ontstaat en gebeurt. Een werk is pas ‘klaar’ of ‘af’ als ik een balans ervaar van ‘zo is het goed’ of ‘zo is het genoeg’. Soms gaat het eindresultaat dan rechtstreeks de vuilnisbak in omdat het niets is geworden maar vooral even een noodzakelijke activiteit was.” Op de vraag wat zijn signatuur is, zegt Teune: Het is ‘de kunst’ om expressie met lef en voldoening te tonen. Waarbij Karel het als een uitdaging ziet om dingen te maken die vanuit autonomie gevormd worden. “Daarmee laat je ieder ander doel én oordeel los.”