Kunstenares Marja Venhuizen bijt spits af als gastexposant OAD

Geplaatst in: Nieuws 2018

Juni 2018

Open Ateliers Dwingeloo (OAD) staat voor de deur. Op zaterdag 16 en zondag 17 juni is de overzichtsexpositie van negen kunstenaars te zien in de St. Nicolaaskerk in Dwingeloo. Ook stellen zij hun atelier open voor publiek. OAD nodigt bovendien elke maand een gastexposant uit. Dit maal bijt kunstenares Marja Venhuizen uit Haren het spits af.

Raku-gestookte keramiekbeelden
Marja maakt driedimensionale geabstraheerde beelden met gebruikt van verschillende materialen.
Er zijn Raku-gestookte keramiekbeelden te zien, beelden in glas, in steen, in polyester of combinaties daarvan. Naast haar werk in het speciaal onderwijs volgde zij vanaf 1990 lessen “werken naar model” bij het kunstencentrum in Groningen. In die tijd kwam zij in aanraking met de techniek van het raku-stoken. Raku is een Japanse manier van glazuren in een buitenoven waarbij het werk met 1000 graden uit de oven gehaald wordt en daarna zijn specifieke craquelé krijgt. Marja heeft haar beelden een aantal jaren op deze manier bewerkt.

Lust voor het oog en streling van de fantasie
In de loop van de tijd ontstond er nieuwsgierigheid naar het gebruik van ook andere materialen waarmee het concept het best verwezenlijkt kan worden. Door te experimenteren met verschillende materialen en combinaties daarvan ontstaan boeiende vormen en een spannend lijnenspel.
Natuur, beeldhouwwerken, schilderkunst, poëzie, dans en eigen emoties inspireren Marja om haar beelden die in haar gedachten vorm krijgen om te zetten in eigen werk. Hiermee probeert zij een lust voor het oog en streling van de fantasie te creëren.