Trijntje Muys

Atelier `De Garage`

Achter de Hoven 12,

7991 AD Dwingeloo

0521-592058

muystrijntje@kpnmail.nl

www.trijntjemuys.nl

Trijntje

 

Trijntje Muys verwierf bekendheid met haar Galerie, atelier, en cursuscentrum in Eemster. Ze woont en werkt alweer geruime tijd in Dwingeloo waar ze haar Atelier De Garage heeft. Met enthousiasme werkt ze mee aan het in 2014 begonnen samenwerkingsverband Open Atelier Dwingeloo. Sinds 1986 is Trijntje gefascineerd door de schilderkunst en met name de aquareltechniek. In zeer korte tijd groeide deze hobby uit tot een professionele bezigheid. In 2000 werd ze ingeschreven als beeldend kunstenaar bij het Centrum voor Beeldende Kunst in Assen (www.cbkdrenthe.nl). Enige jaren later werd ze lid van de Stichting Beeldend Collectief Drenthe (www.beeldendcollectiefdrenthe.nl)

Trijntje werd geboren in het kunstenaarsdorp Bergen en verhuisde in 1972 naar Drenthe. Na een loopbaan in het onderwijs die eindigde aan de PABO in Meppel begon ze te schilderen. Aquarel sprak haar in het bijzonder aan omdat ze er veel mogelijkheden tot verfijning en nuance in vond. Om zich steeds in nieuwe aspecten van de aquareltechniek te kunnen bekwamen zocht contact met kunstenaars in binnen- en buitenland. Jarenlang gaf Trijntje aquarelleerles in eigen atelier en elders. Vanaf 1988 waren er behalve in haar eigen galerie exposities te zien op veel plaatsen in ons land.

“Het belangrijkste in een aquarel zijn voor mij het licht en de contrasten in transparante kleurtonen en kleursluiers” zei Trijntje eens. Het creëren van sfeer is voor haar een essentieel onderdeel. In de landschappen, interieurs, bloemen en stillevens gaat het om een intieme weergave van de werkelijkheid.

De werkelijkheid is altijd haar uitgangspunt, maar de ontstane aquarel laat dit soms slechts ten dele zien. De objecten zijn meest niet scherp omlijnd, maar vloeien in zorgvuldig opgebrachte kleurvlakken in elkaar over.

Als het om stillevens gaat vindt zij haar inspiratie vooral in eenvoudige mooie dingen. Ook landschap in de verschillende jaargetijden, vooral in de omgeving van Dwingeloo, is een uitnodiging. Daarbij ontdekt ze steeds nieuwe mogelijkheden. Soms zijn haar werken figuratief. Vaak is er ook sprake van een grote mate van abstractie.

Op verzoek geeft Trijntje aan een groep informatie over de aquarelleertechniek en verzorgt daarbij een demonstratie.